Img
Γιατί αγχώνομαι τόσο? Τι είναι το άγχος και όλα αυτά που νιώθω?

Το άγχος δεν είναι άλλο από ένα τέχνασμα του νευρικού μας συστήματος ώστε να καμουφλάρει βαθιά συναισθήματα που μπορεί να μας φαίνονται τόσο σοκαριστικά ή αλλόκοτα ώστε να μην αντέχουμε να τα συμβολοποιήσουμε. Είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε κάτι που αντιλαμβάνεται ως υπερβολικά έντονο ή τρομακτικό. Το άγχος στην πραγματικότητα μας “προστατεύει” από το να βιώσουμε πρωταρχικά συναισθήματα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει πως το άγχος είναι ένδειξη πως άλλα βαθύτερα συναισθήματα αναδύονται και προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια. Ως πρωταρχικά συναισθήματα ορίζουμε τον φόβο, τον θυμό, την λύπη, την αηδία, την χαρά, τον ενθουσιασμό ή την σεξουαλική ορμή – συναισθήματα που μας ωθούν να ανταποκρινόμαστε στα ερεθίσματα έτσι ώστε να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας. Πρόκειται για τα συναισθήματα που μας εξασφαλίζουν την επιβίωση. Μας βοηθάνε να συνειδητοποιούμε ποιό ειναι το καλύτερο για εμάς τη δεδομένη στιγμή.

Το άγχος υψώνεται σαν τοίχος που μας εμποδίζει από το να βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα όπως τον θυμό, τον φόβο ή την λύπη είτε γιατί ειναι υπερβολικά έντονα είτε γιατί δεν ειναι αποδεκτά από τους σημαντικούς Άλλους και το περιβάλλον μας.

Επομένως όποτε αισθανόμαστε θλίψη ή θυμό θα αγχωνόμαστε. Η αντίδραση αυτή μας επιτρέπει να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τους άλλους ενώ μας εμποδίζει από το να βιώσουμε το συναισθηματικό πλημμύρισμα από ένα συναίσθημα σε εμάς άγνωστο ακόμη.

Το άγχος λοιπόν μοιάζει με μια μάσκα που κρύβει καλά την εμπειρία μας. Το να είμαστε όμως ικανοί να νιώσουμε και να ονοματίσουμε το συναίσθημα κάτω από το άγχος, μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει το στρες.

Την επόμενη φορά που θα αγχωθείτε, αναρωτηθείτε: τι αισθάνομαι πραγματικά; φόβο; θυμό; λύπη; χαρά; ενθουσιασμό; αηδία; Σας είναι εύκολο να αναγνωρίσετε το συναίσθημα; Πολύ πιθανό να έχετε μια βαθιά συναισθηματική εμπειρία που ζητάει την προσοχή σας.

Πηγή: @hilaryjacobshendel “It’s Not Always Depression”

img