Img
Αποδοχή εαυτού και παιδιών με δυσκολίες μάθησης

Κάθε αμφισβήτηση της αξίας του ατόμου, κάθε απόρριψη, κάθε έλλειψη ανταπόκρισης μπορεί να βιώνεται με δραματικό τρόπο, πολλές φορές με θυμό ή με υπερβάλλοντα ζήλο στην κατάκτηση της αγάπης και της αποδοχής από τους άλλους. Στην πραγματικότητα το άλλο πρόσωπο που φαινομενικά είναι η αιτία, που προκαλεί αυτά τα συναισθήματα, δεν είναι παρά το πρόσωπο που ακούσια ξεκλειδώνει την κάμαρα με τα φαντάσματα.

Το άτομο συνήθως έρχεται αντιμέτωπο με όλα αυτά τα συναισθήματα μέσα από μια επανάληψη, σχέσεων συνεχούς εγκατάλειψης και παραμέλησης, ακόμη και μέσω σχέσεων κακοποίησης (ψυχικής ή σωματικής). Η συνειδητοποίηση του γεγονότος, πως οι περισσότερες σχέσεις του, είναι σχέσεις στις οποίες προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη, την προσοχή, την αποδοχή του χαμένου γονέα είναι σκληρή όμως συνάμα απελευθερωτική.

Πάντα υπήρχαν μαθητές που αντιμετώπιζαν δυσκολίες κατά τη διαδικασία της μάθησης. Η διαφορά όμως είναι ότι σήμερα αυτές οι δυσκολίες φέρουν πια έναν τίτλο, μπορούν να διαγνωστούν και επομένως να αντιμετωπιστούν από τους ίδιους τους μαθητές με τη βοήθεια ειδικών και των ίδιων των γονιών. Όμως οι αντιδράσεις των γονέων στο άκουσμα των Μαθησιακών Δυσκολιών είναι για ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών αρνητικές. Μια συχνή αντίδραση είναι η άρνηση της κατάστασης και η «επίθεση» στον ειδικό που ανέφερε κάτι τέτοιο για το παιδί του. Πολλοί είναι οι γονείς που καταλογίζουν στους ίδιους το «φταίξιμο» των προβλημάτων του παιδιού και αναρωτιούνται εάν έκαναν κάτι που οδήγησε τελικά το παιδί να έχει αυτό το «πρόβλημα». Τέλος, υπάρχουν και οι γονείς που είναι δίπλα στα παιδιά τους και απλά προσπαθούν να τους εξασφαλίσουν το κατάλληλο περιβάλλον και τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του.

Να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι πρόκειται για το παιδί σας. Μπορεί το παιδί σας να μαθαίνει και να αποδίδει διαφορετικά από τα άλλα παιδιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο πολύτιμο, λιγότερο σημαντικό και λιγότερο ικανό. Αγαπήστε και αποδεχτείτε το παιδί σας για αυτό που είναι. Αν οι γονείς χαλαρώσουν, σχεδιάσουν τα επόμενα θετικά βήματα, στηρίξουν και αντιμετωπίσουν το μέλλον με αισιοδοξία, θα βοηθήσουν το παιδί να αποδώσει το μέγιστο των ικανοτήτων του. Όσο πιο θετικά αντιμετωπίσουν οι γονείς τη μαθησιακή δυσκολία, τόσο πιο θετικά θα ανταποκριθεί και θα αντιμετωπίσει το παιδί τη μαθησιακή πρόκληση.

Τέλος, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι όταν μιλάμε για τις Μαθησιακές Δυσκολίες δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί ή σε μια αρρώστια. Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι δυσκολίες που πρέπει το παιδί να μάθει να χειρίζεται.

ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς και άλλους γονείς.

Συζητήστε με το σύντροφό σας και την οικογένειά σας.

Μάθετε τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες αναζητώντας όσες πιο πολλές πληροφορίες μπορείτε.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας και μάθετε να διαχειρίζεστε τα αρνητικά συναισθήματα.

Διατηρείστε θετική στάση απέναντι στη δυσκολία αλλά και γενικότερα.

Δημιουργήστε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Να θυμάστε ότι δεν είσαστε οι μόνοι γονείς που αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο.

img
img